Awanui, New Plymouth

Awanui Cemetery New Pymouth: PCLA were involved in the design of the cemetery layout, road, footpath, berm layout, turning and parking bays. PCLA also prepared outline planting plans and schedules buffer plantings and occasional trees for the upper plateau area Includeing footpath, park seats, indicative taps, bins and signage along the numbered burial berm layout.

Cenotaph, Waikumete Cemetery

The PCLA detail design plans for the upgrade of the cenotaph include rationalising the use of materials to the surrounds of the cenotaph and provide a simple pedestal base to the existing monument.  In this high profile location, it was important to respect the heritage of the memorial while also offering a cohesive context for the obelisk and the context for annual events.

The existing plaster base surrounds to cenotaph obelisk were clad in stone veneer and repeated granite finishes.  Two crescent shaped low seat walls, each side of the obelisk pedestal, curved walls assist with taking up level change on sloping surface and replace rough boulder groupings.  The surrounding curved wall height varies from 450mm up to 990mm.  These crescent walls frame the cenotaph obelisk on two sides and provide for pedestrian seating.  The site is a centrepiece to a roading roundabout area and was to be durable and able to cope with parade events and RSA gatherings.

The granite stone finishes used for the pedestal and two curved walls was intended to reflect the dignity and endurance of earlier stone finishes but not to match its pitted surfaces.  The emphasis was placed on the immediate surrounds to the obelisk to facilitate continued easy access and parade/memorial activity to around this local landmark.

Hamilton Park Cemetery

PCLA prepared a long term masterplan layout that forecasts another 65 years of active burial landuse.  Future growth to be visually integrated and to reinforce well established themes while incorporating a range of new facilities.  The park land identity was to extend with the expansion to include lawn berms with mature trees in open space or grass areas.  Extending formal plantings with hedges and avenues, responding to informal and exotic vegetation while encouraging natives, regeneration into gully system and natural burial area.  Memorial groves and stands of trees were also featured.

The roading circulation was to enable a programmed access to extended burial phases that following earlier alignments.  Accompanying infrastructure to include depot, mausoleums, ash burial berms, natural burial, children’s/stillborn burial, committal shelter, toilet facilities, gathering space, reception, shared with management office, meeting rooms and park records/admin.  Also spillout social areas, various size events, terrace, new entrance gateway, formalise single public access, new roading

Heights Park Cemetery

PCLA has completed detail design for tender and the Stage 1 includes new burial berms and a children’s memorial grove centred on a stand of totara trees.  This grove is accessed off the stage one hearse access.  The totara grove has a central nest swing, seats and concentric beams that will reflect the grove circle.  The west division concept has been updated and expands the children’s areas while using the existing totara trees to guide development in this area.

The PCLA masterplan for Heights Park includes to extend the existing road to create a loop through the adjacent pasture.  This east division includes for continued burial where grazing is currently occurring.  The road will provide a continuous loop with portions of parallel parking and a hearse turning hammerhead.  This provides access to two further burial plots of 2,200 each, mostly double beams aligned with the contours.

The long term masterplan includes for a chapel and crematorium next to existing restrooms.  The two new buildings will be given their own vehicular access and terraced surrounds for pedestrian activity.  This nucleus of structures will include ash niche walls, other ash options and courts for chapel spill out activity.

Mangapouri Cemetery, New Plymouth

Patrick Corfe Landscape Architects Ltd has been working with New Plymouth District Council since 2007 to plan and design a new district cemetery. The planning process has included reviewing alternative sites, assessing reverse sensitivity and traffic management issues. Mangapouri Cemetery is named after a small stream central to the land. The site borders Waiwakaiho River and hydrology is a key factor in defining burial limits. New Plymouth District Council is keen to optimise burial capacity and the new cemetery lifespan as well as offer a comprehensive range of commemorative options.

An attractive characteristic of this cemetery is its access to views of some of Taranaki’s more prominent landmarks – views of Mt Taranaki and its ranges, the Mangamahoe Hilltop and the Waiwhakaiho River. An objective for the new district cemetery is to retain these views as a strong link out into the local landscape. With this in mind, the view shafts to these features were also a critical factor in determining the cemetery layout. Dense plantings and widespread amenity trees will be laid out in such a way that ‘windows’ are created that framed and directed views from the cemetery and provided a balance between these expansive views and a sense of discovery and intimacy.

The selected site was primarily in plantation forestry and alongside its watercourses the site has a challenging topography with both flooding and lahar hazard areas. The local rural landscape is dominated by the outlook towards Mt Taranaki (2415m ASL) to the south west and Mangamahoe Hill (220m ASL) to the north. The cemetery site adjoins the working exotic plantation and Lake Mangamahoe Park and borders SH3.

The Mangapouri Cemetery is a short distance from Taranaki Crematorium Chapel and also upstream from the New Plymouth Town water supply intake. The design intends to include more conventional burial areas and natural burial with several options for ash commemoration. There will be a focus on sustainability and ecological values offering both manicured parkland and wilderness riparian habitat. Visitors will be able to celebrate the regions geography and be uplifted by its strong landscape features. They will also be able to immerse themselves in a varied natural topography which has its own strong sense of identity.

North Shore Memorial Park

Patrick Corfe Landscape Architects Ltd began work at North Shore Memorial Park in 1994 with the 30 year development plan. The development plan documents included plans and sketches and indicated the staged development, drainage and circulation of the cemetery.From these early plans PCLA have helped plan and establish built structures, planting, and berm orientation and layout. Our work has continued as the land develops with the implementation of several shelters and memorial walls.

Patrick has been able to support the expansion of the cemetery throughout as Northern Division as various stages were implemented.  The South Division masterplan prepared by PCLA was approved in 2011 and extended with developed design in 2016/17.  This includes circular amenity hubs, curved ash walls, small parking areas, toilets and path systems.  An outline of total burial capacity was prepared and berms patterned to respond to the proposed recontouring.  Designs included the upper node and children’s area which reflected earlier well established circular themes and matching yellow brick finishes.

Extensive plantings were proposed both to the internal roading system, concentrated low gardens and areas of simplified massed plantings.  The open spacious lawn parkland was to extend the current identity of the park to provide for another 30 years of burial landuse, taking advantage of the wide views and open western panorama.

Papakura South Cemetery, Gatland Road

The masterplan process culminated in enabling works with recontouring to even grades across the cemetery.  The PCLA masterplan and detail designs confirmed circulation and pathways, hearse access and key amenity hubs, key pedestrian routes to extend for southern development, with paths giving access to continued burial and ash commemoration.  Integrated services included new septic system, irrigation field, revitalised pond for stormwater and extensive stormwater drainage.

Beam patterns were laid out and extend from committal shelter and toilet to south boundary.  The detail design includes for curved children’s beams/plantings.  Children’s terrace with furniture, ash scattering zone and furniture in associated circular seating area.  Drainage was installed under South Division double beams and most footpaths.  The existing stormwater ponds were replanted and all livestock excluded from the cemetery.  Tree plantings now surround the pond and structure the landscape defining burial areas.  As these trees mature the open field of pasture is transitioning to a parkland feel of generous lawns and clear stemmed specimen trees.

The Sanctuary, Waikumete Cemetery

PCLA prepared concepts and detail design to assist Council in restoring the disturbed stillborn children’s area in Waikumete cemetery included creating a welcoming space for families to visit.  A place to remember and a fitting tribute to the children who lie there.  Visitors are encouraged to follow a short path with a stream mosaic leading to an intimate sitting space.  Separated from the road by a curved retaining wall which is faced with a shrine like intricate mosaic façade.  This curving artwork is a place of discovery and intrigue where a myriad of artefacts can be explored.  Children delight in the texture and interest, marvel at the combination of whimsical motifs in the mosaic.  It provides focus for visitors with a gentle off-white colour mosaic with its own delicate narrative.

The mosaic incorporates some salvage memorabilia and fragments with an imaginative combination of abstract and figurative artefacts.  The curving mosaic unfolds to visitors along the path and is invisible from the road.  Low plantings and shade trees soften the experience and still enable distant views through the cemetery.  The mosaic artist, Joy Bell, has made a wonderful feature that has a playful mood but also a well-orchestrated feel that is comforting and tactile.  The layout responds to an awkward, narrow space, change in level and offers a fitting family sanctuary.

Waitakere Views

PCLA detail design and documentation included earthworks, burial beams, retaining, ash niche terrace and planting plans, creating an integrated combination of ash/burial commemoration.  Recontouring to merge levels, adjust gradients and replace ineffective earlier work.  The design makes creative use of level change to build into slope semi‑circular viewing terrace and columbarium.  This polished granite niche wall was curved and supported the bank behind.  Retaining to achieve gradients meant a substantial block wall faced with two levels of niches in a shallow crescent.

Beams aligned for efficient grass mowing and continuous lawn across slopes.  The outlook includes views to the west at the Waitakere Ranges and an elevated terrace from which to raise visitors focus up to the sky.  Earlier incremental beams and access/concrete works were removed and pole wall retaining proposals rejected.  The emphasis was placed on a fully utilised slope optimising burial capacity while combing a niche wall to front a retaining wall.  The extent of works included drainage, access routes, furniture and planting to extend existing themes set up in the cemetery.